Een wachtwoord beheerder uitzoeken, waar te beginnen?

Vaak krijg ik de vraag welke wachtwoord beheerder is het beste om te gebruiken? Dat is een lastige om antwoord op te geven omdat het per persoon kan verschillen. Wel kan ik uitleggen hoe je het beste kunt bepalen welke mogelijk het beste bij jou past.

Omdat je mogelijk niet weet wat er allemaal mogelijk is met een wachtwoord beheerder en dus ook niet weet waar je op kunt letten kan het weleens lastig uitzoeken zijn.

  • Vraag het aan het aan een kennis die er mogelijk iets meer vanaf weet (let daarbij op persoonlijke voorkeuren).
  • Vraag het aan ChatGPT. Je kunt vragen stellen zoals: "Can you provide some common used password managers? And explain it in Dutch?"
  • Vraag het aan Google (of welke zoekmachine je gebruikt) Let erop dat vergelijking sites weleens specifieke producten willen verkopen.
  • Vergelijk de kosten (wat vind je het waard).
  • Bekijk what additional features are included. Think of VPN, TOTP (Time-based One-Time Passwords), Dark Web Monitoring (which investigates possible hacks of websites where your information may be at risk), etc.
  • Vraag het aan meerdere mensen om je heen wat ze gebruiken, Als je dan dezelfde neemt kun je vaak bij meerdere mensen terecht (ik neem aan dat je zelf een inschatting maakt hoe handig deze mensen zelf zijn ;).

Vergelijk: Na jouw onderzoek hoef je alleen nog maar de producten met elkaar te vergelijken en je keuze te maken! Zoals je kunt zien, ben ik bevooroordeeld met Dashlane, maar ik daag je ook uit om zelf producten te vergelijken ;)

ProductVPNTOTPHW keyDWMFriend
support
Multi
platform
Hacked
DashlaneYESYESYESYESYESYESNO
Other products
Compare table

Waarom zou je voor een aparte wachtwoord beheerder gaan? Je telefoon heeft vaak zelf ook een wachtwoord beheerder. Het gebruik van een speciale wachtwoord beheerder kan verschillende voordelen bieden voor het beheren van wachtwoorden en het verbeteren van je online veiligheid ten opzichte van de standaard wachtwoord beheerder op telefoon. Hier zijn enkele redenen waarom:

  • Verbeterde veiligheid: Wachtwoord beheerders gebruiken over het algemeen sterkere encryptie om je wachtwoorden te beschermen, wat over het algemeen veiliger is dan de encryptie die wordt gebruikt in ingebouwde wachtwoord beheerder op je telefoon. Bovendien bieden speciale wachtwoord beheerders extra beveiligingsfuncties, zoals tweefactorauthenticatie (MFA, 2FA), die extra bescherming bieden aan je accounts.
  • Compatibiliteit: over verschillende platforms: Een speciale wachtwoord beheerder kan op meerdere apparaten (computer/laptop, telefoon en tablet) en platforms (Windows, Linux, Mac, IOS en Android) worden gebruikt. Dit stelt je in staat om vanaf elke locatie toegang te krijgen tot je wachtwoorden en zorgt ervoor dat je een back-up hebt als je een apparaat kwijtraakt of breekt.

Maar wachtwoord Beheerders worden toch ook weleens gehackt?

Jazeker!Wanneer dat gebeurt en jij maakt gebruik van de desbetreffende wachtwoordmanager dan is het van belang om uit te zoeken welke informatie er precies is vrijgekomen bij de hack.

Volg de instructies op van de leverancier die mogelijk met mitigerende maatregelen komt. Bepaal na deze gebeurtenis wat je gaat doen. Voldoen de mitigerende maatregelen of stap je over naar een nieuwe wachtwoord beheerder.

Overeenkomstige voordelen van zowel aparte als ingebouwde wachtwoordmanager:

  • Eenvoudig wachtwoordbeheer: Een wachtwoord beheerder kan het proces van het maken en beheren van complexe wachtwoorden vereenvoudigen, waardoor het gemakkelijk wordt om sterke, unieke wachtwoorden te genereren voor online accounts. Dit kan tijd en frustratie besparen en accounts beschermen tegen hacken.
  • Automatisch invullen en formulier invullen: Veel Wachtwoord beheerders hebben een functie waarmee inloggegevens automatisch worden ingevuld voor websites en apps, waardoor het tijd bespaart en het risico op menselijke fouten verminderd.

Over het algemeen kan een speciale Wachtwoord beheerder meer veiligheid en gemak bieden dan de ingebouwde Wachtwoord beheerder op je telefoon. Het is belangrijk om een betrouwbare Wachtwoord beheerder te kiezen en deze in combinatie met andere beveiligingsmaatregelen te gebruiken, zoals tweefactorauthenticatie (MFA, 2FA) en sterke wachtwoorden, om je online accounts te beschermen.

Wanneer je keuzestress hebt… Bedenk dan bij jezelf dat we eigenlijk gek worden gemaakt door de grote diversiteit en FOMO. Wanneer een product voldoet aan je basiswensen dan hoef je niet bang te zijn dat je misschien net een feature mist. In the end… does it really matter? 😉

Robert

Mijn gekozen wachtwoord beheerder...

Dashlane bij gebruik van deze snelkoppeling ontvang je 6 maanden gratis premium abonnement

Waarom?

  • Het is makkelijk in gebruik (persoonlijke voorkeur)
  • Het ondersteunt meerdere platformen (IOS, Android en plugins voor meerdere browsers).
  • Het levert ook TOTP
  • Er zit ook een aparte VPN provider bij (Hotspot Shield).
  • Je kunt de tool Biometrich unlocken en ook met: Yubikey (and other hardware keys) or TOTP in combination with a Master Password.
  • Dark Web Monitoring Er wordt automatisch gemonitord of er wachtwoorden gecompromitteerd zijn.
  • En meer....

VOLGENDE POST: Een wachtwoord beheerder gekozen... en nu?

Het kan zo zijn dat je nu denkt dat je helemaal veilig bent door het aanschaffen van een wachtwoord beheerder. Na de aanschaf begint het pas net en daar ga ik je bij helpen in de volgende post.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een antwoord